Nazaj Pomanjšaj razmik med vrsticami Povečaj razmik med vrsticami Povečaj pisavo Zmanjšaj pisavo Tiskaj
Avtor: IRP |  15. oktober, 2013

Pogonske rešitve za električna in hibridna vozila

O novem izdelku

Jedro različnih pogonskih rešitev za električna in hibridna vozila, ki jih po željah strank razvijajo v podjetju ELAPHE, je njihova lastna patentirana tehnologija, ki je plod več kot 20 letnega razvoja vrhunskih znanstvenikov. Rezultat so lahke, izredno zmogljive in energetsko učinkovite pogonske rešitve, ki temeljijo na napredni ElapheTM tehnologiji.


        
V podjetju s svojim vrhunskim znanjem in dolgoletnimi izkušnjami poskrbijo za podporo v vseh fazah razvoja določene pogonske rešitve: faza razvoja in načrtovanja, faza prototipiranja in testiranja ter faza proizvodnje. V fazi razvoja in načrtovanja zagotovijo analizo arhitekture pogonske rešitve, računalniško simulacijo ključnih parametrov, izračun ključnih karakteristik pogonske rešitve ter izdelava inovativnega elektromagnetnega načrta pogonske rešitve. V drugi frazi razvijejo delujoč prototip pogonske rešitve, pomagajo pri izbiri najprimernejših pripadajočih komponent sistema kot so nadzorni sistem, akumulator oz. baterija ter poskrbijo za integracijo pogonskega modula v celovito rešitev stranke. V tretji fazi poskrbijo za skladnost rešitve z uveljavljenimi in potrebnimi industrijskimi standardi, poskrbijo za vso potrebno tehnično dokumentacijo ter pomagajo poiskati najprimernejšega partnerja za serijsko proizvodnjo pogonskega sistema. 

Problem, uporabna vrednost in konkurenčna prednost

Ključni izzivi s katerimi se soočajo razvijalci električnih in/ali hibridnih vozil pri razvoju in zasnovi in-wheel pogonskih sistemov so: teža pogonskega sistema, doseženo razmerje moč/teža, energetska učinkovitost pogonskega sistema ter skladnost/primernost oblike pogonskega sistema. V podjetju se do potankosti poznajo omenjene izzive, zato v zadnjih desetih letih nanje poiskali učinkovite odgovore v obliki ElapheTM tehnologije ter preizkušenih in učinkovitih razvojnih procesov.


Visoka koeficienta moč/teža in navor/teža
Elektromagnetna topologija Elaphe temelji na učinkovitem izkoristku aktivnega materiala, velikem številu magnetnih polov in kratkih poteh za prestop toplote. Skupaj z visokim energijskim izkoristkom te geometrijske lastnosti pomenijo izredno razmerje med navorom (močjo) in težo motorja.

Energetska učinkovitost
Energijska učinkovitost motorjev Elaphe je posledica inovativnega navitja in majhne mase železa v motorju. Patentirana oblika zank, ki tvorijo navitje, je odgovorna za boljše razmerje aktivnega in neaktivnega dela bakrenega vodnika, kar pomeni manj toplotnih izgub in boljši izkoristek navitja. Majhna količina železa pa ne pomeni le manjše teže, temveč tudi manj elektromagnetnih izgub v celotnem stroju.
 


Oblika pogonske rešitve
Podjetje Elaphe razvoju in-wheel motorjev pristopa na celovit način. Lastna orodja za fizikalno analizo vozil in elektromagnetno ter toplotno optimizacijo motorjev poskrbijo, da so performansi motorjev pisani na kožo želeni aplikaciji, močna strojniška ekipa, pa poskrbi za optimalno tehnično rešitev prenosa navora, vpetja in integracije ohišja motorja.


 

Ciljni kupci

Rešitve podjetja ELAPHE so namenjene različnim kupcem, ki za svoja električna ali hibridna vozila potrebujejo učinkovit, zmogljiv, lahek in po meri razvit pogonski sistem. Največ svoje energije usmerjajo v tiste rešitve, ki bodisi izboljšujejo kakovost življenja posameznikov ali pa prispevajo k ohranjanju dragocenega ravnovesja v naravi. Prav zaradi tega so njihove rešitve primerne tako za trg osebnih kot tudi industrijskih prevoznih sredstev. 
 


 

Viri

- Elaphe d.o.o.
http://www.imamidejo.si/Inovativnost/Primeri-dobrih-praks/Elaphe-preboj-spin-off-podjetja
http://www.dnevnik.si/poslovni/zaposl/1042475137

 

O podjetju
Elaphe
ELAPHE pogonske tehnologije d.o.o. deluje na področju inovacij in razvoja elektromotorjev za direktni pogon električnih vozil. Ključni produkt podjetja so intelektualna lastnina, programska oprema in know-how pri elektromagnetnem sklopu sinhronskih motorjev. Elektromotorji po konstrukciji Elaphe se odlikujejo po visokem energijskem izkoristku, visokem navoru in moči ter nizki teži. Kot spremljajoči dejavnosti se podjetje Elaphe ukvarja tudi s strateškimi študijami na področju energetike in pri odpiranju trga za električna vozila. Enajstčlansko ekipo podjetja sestavljajo vrhunski strokovnjaki iz različnih področij; fizike, mehanike in elektronike. Podjetje je za svoje izume in storitve že prejelo številna mednarodna priznanja in nagrade; Finalisti Intel Challenge 2010, finalisti European Venture Summit 2010 v kategoriji Cleantech, finalisti Slovenskega foruma inovacij 2008, Slovezmagovalci izbora Najpodjetniška ideja 2007 v kategoriji poslovnih načrtov in številne druge.  
Podjetje:
Elaphe
Spletna stran:
Leto ustanovitve:
2006
 

PRIJAVA NA E-NOVICE 
 
 
 
Ime in priimek:
Vaš email naslov:

 

KOLEDAR DOGODKOV

 
PARTNERJI INICIATIVE START:UP SLOVENIJA