Nazaj Pomanjšaj razmik med vrsticami Povečaj razmik med vrsticami Povečaj pisavo Zmanjšaj pisavo Tiskaj
Avtor: Tehnološki park Ljubljana |  15. oktober, 2013

SportInjuryRISQ

O novem izdelku

SportInjuryRISQ je edinstven genetski test namenjen tako profesionalnim kot rekreativnim športnikom. Osredotoča se na dve pomembni komponenti posameznikovega udejstvovanja v športu: na podvrženost k razvoju poškodb mehkega veznivnega tkiva (ligamentov in vezi) ter na splošno stanje kardiovaskularnega sistema.

SportInjuryRISQ ni diagnostični test in ne more napovedati poškodbe sprednjih križnih vezi ali ahilove tetive, ter razvoja kardiovaskularnih bolezni. Test je namenjen temu, da oceni posameznikovo tveganje za takšne zaplete in omogoči, da si posameznik prilagodi življenjski stil in trening tako, da se bo izognili poškodbam in kardiovaskularnim zapletom.

Prvi del rezultatov SportInjuryRISQ testa je razvrstitev posameznikov v visoko, srednjo in nizko skupino tveganja za razvoj poškodbe mehkega veznega tkiva. Drugi del testa se osredotoča na kardiovaskularni sistem in možne povezave med okoljskimi faktorji (dieta, dodatki…) ter posameznikovim genetskim ozadjem. Glede na rezultate nato strokovnjaki podjetja svetujejo kako regulirati okoljske faktorje tako, da se izognemo tveganju za poškodbe mehkega veznega tkiva ali kardiovaskularnim zapletom. Glede na rezultate testa strokovnjaki pripravijo program, ki je popolnoma prilagojen potrebam posameznika. 


 

Problem, uporabna vrednost in konkurenčna prednost

Poudariti je treba, da na dojemljivost za poškodbe in kardiovaskularne zaplete vplivajo vsi številni okoljski in genetski faktorji. Prisotnost posameznih sprememb v vaši DNA ni dovolj, da se poškodba razvije, ampak zgolj poveča tveganje pri posamezniku. Pri posameznikih, ki imajo genetsko predispozicijo, in hkrati živijo v rizičnem okolju, je verjetnost razvoja poškodb in kardiovaskularnih zapletov večja.
 
Glavna in najpomembnejša prednost testa SportInjuryRISQ je to, da poleg genetike upošteva tudi okoljske dejavnike, ki so prav tako zelo pomembni. Test tako poleg analize 16 genetskih variant v 10 klinično relevantnih genih vključuje tudi informacije o zdravstveni anamnezi, poškodbah, fizičnih aktivnostih, prehrani, krvni sliki itd. 

Ciljni kupci

SportInjuryRISQ je namenjen:

  • Profesionalnim športnikom
  • Trenerjem
  • Predsednikom športnih klubov in skupin
  • Aktivnim rekreativnim športnikom

Viri

- Diagenomi d.o.o.
- Arhiv Start:up Slovenija
 

O podjetju
DiaGenomi
DiaGenomi d.o.o. je mlado, visoko tehnološko podjetje, ki ponuja storitve in rešitve na treh področjih molekularne biologije. S predstavitvijo patološko podprtih genetskih testiranj, kot je na primer CardioRISQ, ki posameznikom poda nasvete in vodila za boljši življenjski stil ter zmanjšanje možnosti kardiovaskularnih komplikacij, so naredili pomemben korak k personalizirani medicini. Hkrati so razvili tudi genetski test, ki omogoča identifikacijo posameznikov podvrženih k razvoju agresivne oblike raka prostate, ponujajo pa tudi teste, ki zdravnikom omogočijo hitro in učinkovito prilagajanje odločitev glede zdravljenja s pomočjo genetskih analiz raka dojke in raka kolona. Podjetje je vključeno tudi v izobraževalne programe, saj ponuja delavnice s področja molekularnih tehnik kot je na primer kvantitativni PCR, obenem pa podjetje sodeluje tudi z različnimi raziskovalnimi skupinami na področju bazičnih raziskav. Kredibilnost jim daje tudi 12 članski mednarodni strokovni svet, sestavljen iz vrst vrhunskih strokovnjakov s področja onkologije, genetike, molekularne biologije, klinične diagnostike, farmacije in marketinga.  Svoje produkte tržijo na globalnem trgu, in sicer na Hrvaškem, na Poljskem, v Italiji, Bolgariji, Turčiji, Rusiji, Hong Kongu in Izraelu.

Za svoje dosežke so prejeli nagrade in priznanja: zmagovalci Startup Slovenija 2011, zmagovalci nagrade za najboljši poslovni načrt 2011, drugo mesto na tekmovanju Podjetna primorska ter finalisti Rektorjeve nagrade.
Podjetje:
DiaGenomi
Spletna stran:
Leto ustanovitve:
2010
 

PRIJAVA NA E-NOVICE 
 
 
 
Ime in priimek:
Vaš email naslov:

 

KOLEDAR DOGODKOV

 
PARTNERJI INICIATIVE START:UP SLOVENIJA