Nazaj Pomanjšaj razmik med vrsticami Povečaj razmik med vrsticami Povečaj pisavo Zmanjšaj pisavo Tiskaj
Avtor: IRP |  15. oktober, 2013

REFLECTA IntelSense

Zadnja inovacija podjetja je brezžični inteligentni sistem razsvetljave REFLECTA IntelSense, ki krmili fleksibilne skupine svetilk na podlagi brezžičnega industrijskega protokola komunikacije ZigBee PRO. Vse svetilke so opremljene s senzorjem dnevne svetlobe in fizične prisotnosti, sistem krmili in nadzoruje vsako svetilko posebej. Vsaka svetilka deluje neodvisno od ostalih. S tem je omogočeno formiranje poljubnih spreminjajočih se skupin svetilk, ki spremljajo gibanje ljudi in objektov tudi z velikih višin. Omogočeno je tudi zatemnjevanje in osvetljevanje glede na prisotnost dnevne svetlobe za vsako svetilko posebej, kot tudi enostavnejše krmiljenje skupine svetilk. Svetilke med seboj komunicirajo z vgrajenimi komunikacijskimi enotami ZigBee PRO. Pri tem hitrost gibanja, ki ga zaznajo senzorji, ne vpliva na pravilno delovanje sistema, kar je svojevrstna REFLECTA inovacija in omogoča dodatne prihranke do 35 % , ki jih dosedanje rešitve ne dovoljujejo.


 

Problem, uporabna vrednost in konkurenčna prednost

 • REFLECTAIntelSense »Hitra kot svetloba« tudi na daljavo. Posebna značilnost sistema REFLECTA IntelSens je izjemno hitro reagiranje vklopa in izklopa svetilk.
 • Upravljanje v računalniškem oblaku. Nadzor nad sistemom in stroški razsvetljave je omogočen »iz naslanjača« prek mobilnih naprav (pametni mobiteli, tablični računalniki, prenosni računalniki) ter enostavnega uporabniškega vmesnika, prižiganje pa se izvaja preko posebnega brezžičnega daljinskega upravljalnika REFLECTA.
 • REFLECTA IntelSens kot varnostni sistem proti kraji. Množica senzorjev gibanja v nočnem času omogoča sledenje vsakemu gibu v prostoru v raznih režimih delovanja. Možna je simbioza z obstoječimi sistemi nadzora (kamere) in pošiljanje signalov na želene lokacije varnostnih služb. Senzorjev skoraj ni možno onemogočiti, saj so na nedostopnih mestih in pod stalnim delovanjem. Uporaba sistema REFLECTA IntelSens je možna tudi na zunanjih aplikacijah, saj je sistem narejen v standardu IP66. 


Funkcionalne prednosti sistema REFLECTA IntelSens


 • Ustvarjanje prihrankov, kjer to prej ni bilo mogoče – prihranek izključno na račun zaznavanja prisotnosti.
 • Možnost upravljanja in nadziranja več dislociranih sistemov IntelSens z enega mesta, na primer: eno podjetje z desetimi proizvodnimi enotami.
 • Krmiljenje svetilnosti: nadzor od 0 do 100% svetilnosti
 • Možnost merjenja in beleženja podatkov, kot so: vklop/izklop svetlobnega in PIR senzorja, ambientalna temperatura, obratovalni čas posamezne sijalke, odpoved posamezne sijalke, električni izpadi, idr.
 • Možnost ločenega ali skupnega naslavljanja luči.
 • Možnost časovnega krmiljenja posameznih svetilk ali skupin.
 • Možnost krmiljenja posamezne svetilke ali skupine glede na senzorje prisotnosti oz. PIR senzorje.
 • Brezhibno delovanje senzorjev prisotnosti na velikih višinah (15m).
 • Brezhibno delovanje senzorjev prisotnosti kljub hitremu gibanju v prostoru.
 • Možnost odčitavanja zgodovine delovanja posamezne svetilke ali skupine.
 • Nastavitve režima delovanja, analiza in nadzor nad sistemom preko računalniškega oblaka.

 

Ciljni kupci

Ključne stranke za sistem inteligentne razsvetljave REFLECTA so vsa večja industrijska podjetja, ki imajo veliko porabo energije. Sistem REFLECTA omogoča lažje in cenovno ugodnejši sistem tudi v najtežjih industrijskih pogojih. Uporaba REFLECTE IntelSense pa je nepogrešljiva in priporočljiva za logistične centre in skladišča, kjer je potreba po hitri manipulaciji z blagom ključnega pomena. Sistem preizkušeno deluje tudi pri hitrosti objekta 15km/h (npr. viličar).
Reference
DB Schenker, je inovacijo REFLECTA IntelSens podprl že v fazi razvoja. Izkušnje in spoznanja potreb logističnih podjetij, ki so jih s številnimi testiranji pridobivali neposredno na terenu, so prenašali v razvojni laboratorij in jih v obliki novih izboljšav dograjevali v sistem. Na ta način so z razvojem prišli do končne verzije sistema, inovacije REFLECTA IntelSens, ki brezhibno deluje v logističnem centru DB Schenker v Ljubljani in DB Schenker v Hočah. Z vgradnjo in optimizacijo nastavitev inteligentnega sistema REFLECTA IntelSens, so tako samo na objektu v Hočah zmanjšali porabo in s tem zmanjšali tudi stroške električne energije za razsvetljavo za približno 70 %. Zaradi dolge življenjske dobe vgrajenih komponent so z namestitvijo sistema REFLECTA rešili tudi problem vzdrževanja svetilk. Na račun prihranka električne energije so posredno zmanjšali tudi emisije CO2 in to za več kot 59 ton.

Viri

• www.reflectapower.com
• www.tp-lj.si
• Revija Kapital. Svetloba d.o.o., Nataša Rus, objavljeno, 12.9.2011 

O podjetju
Svetloba

Svetloba d.o.o. je mlado inovativno podjetje, ki si je za vizijo zastavilo obvladovati položaj ključnega globalnega ponudnika stroškovno visoko učinkovitih rešitev v industrijskem energetskem upravljanju. Prevzemajo odgovornost, da vam kot eno vodilnih podjetij na področju celovitega energetskega managementa pomagajo:

 • ustvariti pomembne prihranke (v povprečju znašajo 72 %)
 • vplivati na dvig produktivnosti (raziskave kažejo, da izboljšanje osvetljenosti poveča produktivnost tudi do 40 %) in
 • povečati dodano vrednost poslovanja.


Njihov inteligentni sistem razsvetljave REFLECTA omogoča prihranke tudi do nekaj 100.000 EUR letno. Podjetjem kot so Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA), Kia, Hyundai, Litostroj Power, Fructal, Alples in mnogim drugim so s svojim inovativnim pristopom prihranili nad 50% energije za razsvetljavo, hkrati pa dosegli občutno izboljšano osvetljenost, tudi do 500%. Neposredni ekonomski učinki inteligentnih sistemov razsvetljave REFLECTA so merljivi in so vzvod dvigovanja dodane vrednosti in mednarodne konkurenčnosti podjetij. Energetsko učinkovita razsvetljava REFLECTA, je razvita v sodelovanju z najuglednejšimi slovenskimi akademskimi in raziskovalnimi institucijami.

Vsi modeli svetilk REFLECTA EcoPower imajo stopnjo zaščite IP66, REFLECTA Oval pa IP65. So odporni na vodo in prah in imajo pridobljen Certifikat o ustreznosti/Certificate of Conformity izdan iz strani slovenskega inštituta za kakovost in meroslovje SIQ.

Podjetje je dobitnik številnih domačih in mednarodnih priznanj, med drugim so v letu 2013 prejeli Zlato priznanje za inovacijo REFLECTA IntelSense Gospodarske zbornice Slovenije, so večkratni finalist Najpodjetniške ekoideje, so energetsko najbolj odmevno podjetje 2013, uvrstili so se na lestvico najboljših slovenskih zaposlovalcev Zlata nit 2013, so tudi finalist European Venture Contest Semi-Final Energy 2012. S svojimi izdelki in storitvami so prisotni na 11 trgih in sicer: Avstrija, Bosna in Hercegovina, Češka, Hrvaška, Italija, Nemčija, Rusija, Slovaška, Slovenija, Srbija in Združeni arabski emirati.
 

Podjetje:
Svetloba
Spletna stran:
Leto ustanovitve:
2008
 

PRIJAVA NA E-NOVICE 
 
 
 
Ime in priimek:
Vaš email naslov:

 

KOLEDAR DOGODKOV

 
PARTNERJI INICIATIVE START:UP SLOVENIJA