Nazaj Pomanjšaj razmik med vrsticami Povečaj razmik med vrsticami Povečaj pisavo Zmanjšaj pisavo Tiskaj
Avtor:  |  4. april, 2012

Podjetje Vorteks d.o.o. je slovenski start-up leta

 

Danes na konferenci PODIM razglasili zmagovalca tekmovanja Start:up Slovenija
Podjetje Vorteks d.o.o. je slovenski start-up leta 2012!
Priznanje za najboljše spisan poslovni načrt je prejelo podjetje Weber Marine
(Maribor, 4. april 2012) Podjetje Vorteks d.o.o. je zmagovalec letošnjega tekmovanja start-up podjetij Start:up Slovenija. Na današnjem svečanem zaključku, ki je potekal v okviru mednarodne podjetniške konference PODIM v Hotelu Habakuk v Mariboru, je soustanovitelj podjetja Peter Frantar iz rok ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Radovana Žerjava prejel zmagovalni kristalni kipec, ki simbolizira »Slovenski start-up leta 2012«. Ček v vrednosti 10.000 EUR in usposabljanje CEED TOP CLASS sta zmagovalcu izročila strokovni vodja tekmovanja mag. Matej Rus in direktorica Slovenskega podjetniškega sklada mag. Maja Tomanič Vidovič. Posebno priznanje za »Najbolje spisan poslovni načrt« je prejelo podjetje Weber Marine d.o.o..
 
Vorteks d.o.o. je mlado podjetje, ki združuje inženirsko znanje podjetja Siop elektronika d.o.o. in vitko podjetniško okolje Zarie iM d.o.o. Prvi izziv je komercializacija novega tipa brezjedrnega in brezkrtačnega ploščatega elektromotorja, katerega ključna prednost pred konkurenčnimi ploščatimi elektromotorji je inovativno navitje. Bakreno navitje je nanešeno na podlago v tankem sloju, s tehnologijo večplastnih vezij pa lahko zagotovimo minimalno zračno režo med magneti. Ker so posamezne faze v slojih medsebojno zamaknjene, je pospeševanje enakomerno, velika stična površina navitja s podlago pa zagotavlja hitro odvajanje toplote in tako možnost hipne velike preobremenitve, npr. pri speljevanju. Večanje moči je enostavno - z dodajanjem novih tankih plošč z navitjem. Motor je preprost za izdelavo in izredno prilagodljiv. Razvoj motorja je v fazi konceptualnega modela, ki ga namerava podjetje nadalje razvijati glede na produktne zahteve proizvajalcev končnih aplikacij (npr. motorji za električna vozila, vrtno orodje, gospodinjske aparate, itd.). Prvi končni produkt razvijajo v sodelovanju z največjim evropskim proizvajalcem kompresorskih motorjev za sesalnike, slovenskim podjetjem Domel d.o.o.. Podjetje je za zmago prejelo denarno nagrado v višini 10.000 EUR, enoletno podjetniško usposabljanje CEED TOP CLASS in kristalni kipec, ki so ga izdelali v Steklarni Rogaška v sodelovanju s slovensko modno oblikovalko Majo Ferme.


 
Podjetje Weber Marine d.o.o. je po mnenju strokovne komisije pripravilo »Najbolje spisan poslovni načrt«. »Poslovni načrt podjetja Weber Marine je jasen, objektiven, razumljiv, pregleden in oblikovno dovršen izdelk« je odločitev komentiral prof. Miroslav Rebernik, vodja strokovne komisije.
 
Zmagovalca letošnjega tekmovanja je 17 članska strokovna komisija, ki ji predseduje prof. dr. Miroslav Rebernik, sestavljajo pa jo ugledni podjetniki, investitorji, predstavniki podpornega okolja in profesorji, izbrala izmed 5 finalistov. Finalisti, ki jih je izmed vseh prijav izbrala predselekcijska komisija so poleg podjetja Vorteks d.o.o. in Weber Marine še podjetja Replikateh d.o.o., Animacel d.o.o. in JAFRAL d.o.o.
 
Na letošnje že peto tekmovanje, ki ga organizira Tovarna podjemov skupaj s Tehnološkim parkom Ljubljana in JAPTI-jem, se je s poslovnimi načrti prijavilo rekordnih 124 start-up podjetij. Med njimi je strokovna komisija izbrala 5 finalistov. »Slovensko tekmovanje start-up podjetij se vse bolj uveljavlja kot osrednji medij za prepoznavo in nagrajevanje bodočih podjetniških zvezd, ki svoje znanje in inovativne ideje skušajo uveljaviti v podjetniški praksi. V dosedanjih petih krogih se je tekmovanja udeležilo že 257 mladih slovenskih inovativnih podjetij, na delavnicah in dogodkih pa je sodelovalo več kot 3.000 posameznikov. V letošnjem letu smo na pobudo Ministrstva za gospodarstvo tekmovanje povezali z razpisom P2 Slovenskega podjetniškega sklada. Tako si bodo lahko udeleženci tekmovanja z dobro uvrstitvijo priborili do 25 točk od skupno 100 možnih v okviru razpisa P2« je povedal mag. Matej Rus, strokovni vodja tekmovanja Start:up Slovenija.
 
Nosilec projekta Start:up Slovenija je Tovarna podjemov (zavod IRP). Pri izvedbi tekmovanja kot soorganizatorji sodelujejo JAPTI in Ministrstvo za gospodarstvo ter Tehnološki park Ljubljana. V tekmovanju že tradicionalno kot strateška partnerja iz gospodarstva sodelujeta Nova KBM s Podjetniškim centrom NKBM in Microsoft Slovenija z Microsoft innovation centrom. Nacionalni strateški partner tekmovanja Start:up Slovenija sta Slovenski podjetniški sklad in Združenje inkubatorjev in tehnoloških parkov Slovenije. Strateški partner tekmovanja je Razvojni center za informacijske in komunikacijske tehnologije (RC IKT).  
 
Več informacij: www.startup.si
Urban Lapajne, organizacijski vodja tekmovanja Start:up Slovenija, Tovarna podjemov
E-pošta: urban.lapajne@tovarnapodjemov.org; Telefon: 02 2294 278; GSM: 041 372 418
O avtorju
Urban Lapajne
Podjetje:
Tovarna podjemov
Spletna stran:
 

PRIJAVA NA E-NOVICE 
 
 
 
Ime in priimek:
Vaš email naslov:

 

KOLEDAR DOGODKOV

 
PARTNERJI INICIATIVE START:UP SLOVENIJA