Nazaj Pomanjšaj razmik med vrsticami Povečaj razmik med vrsticami Povečaj pisavo Zmanjšaj pisavo Tiskaj
Avtor: Primorski tehnološki park |  15. oktober, 2013

ENERTUS

O novem izdelku

Sistem Enertus je zasnovan za ogrevanje in hlajenje objektov. Osnova sistema je visoko učinkovit zemeljski izmenjevalec (energetska vrtina), ki je povezan na toplotno črpalko zemlja-voda. Izmenjevalec je namenjen tako izkoriščanju energije zemlje za namen ogrevanja in hlajenja kot tudi skladiščenju poletnih toplotnih presežkov kateri se koristijo v zimski ogrevalni sezoni (BTES - boreholethermalenergystorage).


Sistem deluje kot kombinacija toplotne črpalke zemlja-voda in energetske vrtine. Eneregtska vrtina je zaprt zemeljski izmenjevalec po kateri kroži medij, ki energijsko poslužuje toplotno črpalko. Medij je tekočina, ki prenaša zemeljsko toploto na uparjalnik toplotne črpalke kjer se nekaj °C odvzame nato pa kompresor dvigne temperaturo na nivo (do 58°C ali več) kar se pošilja v ogrevalni krog. Pohlajen medij se vrača v energetsko vrtino in tako je ciklus sklenjen.


Tehnologija omogoča zanesljiv vir ogrevanja/hlajenja objektov in sanitarne vode, ki ni odvisen od zunanjih temperaturnih nihanj saj je temperatura zemlje konstantna. Pri tem je mogoče izkoristiti približno 75% toplote iz zemlje, kar predstavlja povsem brezplačen vir energije.

 

 

Problem, uporabna vrednost in konkurenčna prednost

Uporabniki fosilnih goriv se soočamo z rastjo stroškov, saj se zaloge fosilnih goriv manjšajo, na drugi strani pa rastejo njihove cene. Hkrati smo uporabniki fosilnih goriv odvisni od dobaviteljev na katere kot končni uporabniki nimamo vpliva, niti iz vidika pogajanja o ceni niti iz vidika zanesljivosti dobave.

Pridobivati energijo iz narave praktično brezplačno pomeni prednost tako iz vidika stroškov za energijo, ki jo porabimo za ogrevanje/hlajenje kot iz vidika zagotavljanja neodvisnosti od velikih dobaviteljev energije, zato je sistem Enertus optimalna rešitev za vse novo graditelje kot tudi lastnike obstoječih stavb.

Na primer pri obstoječih družinskih hišah, ki so se gradile v obdobju od leta 1975 do 2000, se za ogrevanje večinoma uporablja kurilno olje, ki je drago. Za hlajenje poleti pa se običajno uporabljajo klima naprave. S sistemom Enertus lahko lastniki stavb občutno znižajo letne stroške ogrevanja in hlajenja, pri čemer je bistveno to, da se kupcem omogoči postopen prehod na nov sistem brez velikih gradbenih posegov. 

Ciljni kupci


Ciljni kupci so novo graditelji stanovanjskih hiš, poslovnih in večstanovanjskih objektov ter lastniki in upravniki obstoječih objektov, ki želijo znižati oz. dolgoročno obvladovati stroške za ogrevanje/hlajenje stavbe ter so hkrati okoljsko ozaveščeni. 

Ključne značilnosti produkta

Sistem ENERTUS za ogrevanje/hlajenje objektov:

  • Ni odvisen od rasti cen fosilnih goriv - raba obnovljivega vira energije (tudi do 100%)
  • Zagotavlja nizke stroškeobratovanja(prihranek pri strošku za energijo do 70% v primerjavi s kurilnim oljem; poleti se pasivno lahko hladimo skoraj brez stroškov)
  • Se lahko vgradi na obstoječe ali nove objekte
  • Je enostaven za uporabo
  • Vzdrževanje ni potrebno
  • Ne potrebuje veliko prostora (niti zunaj niti v objektu)


 

Viri

- http://www.enertus.si/novice.html

 

O podjetju
ENERTUS d.o.o.

Podjetje Enertus d.o.o. ponuja celovite storitve pri vzpostavitvi sistemov za izkoriščanje energije zemlje in drugih obnovljivih virov energije.


Rešitve rabe obnovljive geotermalne energije podjetja Enertus so celostne in cenovno optimizirane ter omogočajo sezonsko skladiščenje energije sonca v zemlji.


Rešitve razvija ekipa izkušenih strokovnjakov podjetja, ki pokriva področja geomehanike, prevodnosti materialov, strojništva in energetike. Podjetje pri reševanju kompleksnih izzivov sodeluje tudi z razvojno-raziskovalnimi institucijami.


Vizija podjetja je postati prepoznaven in zanesljiv ponudnik celostnih rešitev na področju izkoriščanja zelene energije za ogrevanje in hlajenje objektov v Evropi.
 

Podjetje:
ENERTUS d.o.o.
Spletna stran:
Leto ustanovitve:
2011
 

PRIJAVA NA E-NOVICE 
 
 
 
Ime in priimek:
Vaš email naslov:

 

KOLEDAR DOGODKOV

 
PARTNERJI INICIATIVE START:UP SLOVENIJA